Firik Pilavı ve Firikli Bulgur Pilavı
23 Eylül 2017 Cumartesi, 18:50 | YimmekHerhalde ülkemizde sadece bir şehrin mutfağından yemek yiyebileceksin deseler, seçeceğim şehir Hatay olurdu. İlk 2003’te, sonra 2010’da gittiğim Hatay’a tekrar gitmeyi iple çekiyorum. Firik de, zamanında ilk kez Hatay’da tanıştığım lezzetlerden biri.
Bazı yiyecekler oluyor, “yaaav insanoğlu bunu nasıl keşfetmiş” dedirtiyor. Firik de benim için onlardan biri. Daha henüz yeşil ve tam olgunlaşmamış buğdayı koparıyorlar, tütsülüyorlar ve sonra da değirmende eziyorlar. Firik adı verilen farklı bir çeşit bulgur elde ediyorlar. Firikten yapılan pilavın da böyle tütsülenmiş gibi farklı bir tadı ve kokusu oluyor.
Pilavları dökme demir tencerede yapmayı daha çok tercih ediyorum. Isıyı çok güzel koruyor, kapağı da tam kapandığı için (ööle sıcak hava ile yerinden zıplaması pek mümkün değil) bir fırın etkisi gösteriyor.
2 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağını iki çay kaşığı acı toz biberle beraber kavuruyorum. Robottan geçirilmiş 2 irice soğanı kavuruyorum. Sonrasında iyice yıkanmış olan 2 bardak firiği soğanla beraber uzun uzun kavuruyorum. 2 tane robotlanmış domatesi de ekleyip, biraz daha kavurduktan sonra tuz ve karabiber ekliyorum. 3 bardak sıcak suyu da döktükten sonra kapağını kapatıyorum. 15 dakika kısık ateşte pişiyor. Sonra altını kapayıp 15 dakika dinlendiriyorum. Kapağını açıp şöyle bir karıştırıp, bir 15 dakika daha dinlendiriyorum. Servise hazır!
Sadece firikten pilav yapabileceğimiz gibi, tek başına firiğin tadı fazla geliyorsa, bulgurla karıştırarak bulgur pilavına farklı bir tat katmak için de kullanmamız mümkün. Nohut katanları da duydum. Çoğu insan pilavda salça kullanmayı sever. Ben salça tadını biraz fazla baskın bulduğum için çoğu zaman kullanmıyorum ama hem domates hem biber salçası da katmak mümkün. Sıcak suyu, düz su yerine et suyu kullananlar da var; ben yine et tadı yerine sade olmasını seviyorum çoğu zaman.