Mantarlı bulgur pilavı
25 Ağustos 2009 Salı, 11:57 | YimmekCumartesi günü bulgurlu farklı bişiler yapsam diye tarif arandım. Aslında farklı bakliyat karışımları ile daha ilginç yemekler elde edilebiliyordu ama onları ıslatıp, şişmeleri için beklemem gerekecekti; bense o gün bişiler yeme derdindeydim. Sonunda mantarlı bulgur pilavında karar kıldım, tarifteki salçaları dönüştürdükten (ya da yok ettikten) sonra kolları sıvadım.
Büyüğe kaçan bir doğranmış soğanı bir çay kaşığı acı kırmızı toz biberle kavurdum. 250g mantarı tek tek dörde bölüp ve 3 tane doğranmış domatesi katıp, karıştırıp, mantarların pişmesi için kapağını kapatıp 5 dakika kadar kısık ateşte pişirdim. Soğanın salgısı, domatesin suyu, mantarın kendinin az su bırakması derken dibi tutmuyor merak etmeyin. 1.5 bardak sıcak su ilave ettim. Su kaynayınca, 2 bardak bulguru ve tuzunu atıp altını kıstım. Suyunu çekince altını kapadım. Açlık durumunuza göre 10-15 dakika dinlendirmeniz yeterli, ben henüz çok acıkmamıştım dinlendirmem 1-2 saat sürdü :)
“Çok değişik bir lezzet oldu”… diyemiyorum. Mantar öyle ahım-şahım bir tat katmadı, sonuç bildiğimiz bulgur pilavı oldu. Güzel oldu elbette, o ayrı, bayıla bayıla yidim :). Nerede o patlıcan dedirtti ama… :)
Bence tarifin mantar oranı daha fazla olabilir, bir daha yaparsam kesin mantarı daha fazla koyarım (ya da ölçeği azaltıp, mantarı sabit tutabilirim). Acı biber tadı da pek hissedilmiyor, acılı olsun hayalinde olanlar soğanı kavurma esnasında daha fazla acı toz biber daha atabilirler.
“Mantarlı bulgur pilavı” İçin Yapılan 1 Yorum
prb 04 Eylül 2009 Cuma günü dedi ki :
Farklı bakliyat karışımlarına örnek yeşil mercimekli bulgur pilavı. Çok yakışırlar cidden, annem yaptıysa en sevdiğim yemektir kendisi.
Düdüklü tencere kullanılırsa bakliyatların şişmeleri için beklemeye de gerek kalmıyor, zaten mercimek çabuk yumuşayan birşey düdüklü tencereyle birlikte 10 dakika içinde yemek yapımına hazır hale geliyor, dinlenme süresiyle birlikte 1saat içinde pilavdan tadıyor olmak mümkün.
(soğansız)