Kuşbaşı/Sote Kırmızı Et
10 Nisan 2017 Pazartesi, 22:07 | YimmekBen etçil bir insanım :). Tercihen her gün en azından bir öğünde et yerim. Et söz konusu olunca ben genel olarak herhangi bir ayrım yapmıyorum. Lezzetli olduğu sürece her hayvanın her bir yerini yiyebilirim :). Yapılışı da önemli tabii.
Et türü olarak benim bir numaram balık. Aralıksız günlerce yiyebilirim (bir ay hiç balık dışında et yememişliğim var). Sonra kırmızı et, en alt düzeyde ise tavuk ve benzerleri var.
Eti ızgara yapmak her zaman ilk tercihim olmuştur. Sonra kızartma ve en sonda da haşlanarak, buharda, fırında, vs. Haşlama, fırın, buhar tayfasının son tercih olması, genelde eti mundar etmeden yapmayı beceremememden kaynaklanıyor. Caanım ete yazık oluyor. Kendimi geliştirmem gereken bir nokta olduğu kesin.
Etin güzel olabilmesi için en önemli kural, malzemenin yani etin kendisinin iyi olması. Üzerinde acayip malzemelerle tepinmeye gerek olmaz; düzgün yapılınca güzel olur zaten. Eti “yağsız” istemek de çok anlamlı değil, yağlı et piştiğinde lezzetli ve yumuşak olur. Etin kendi yağı da, diğer birçok yağ ile kıyasladığınızda daha sağlıklı kabul edilebilir.
Birazdan söyleyeceğim biçimde herhangi bir parça parça eti pişirmek mümkün. Et kuşbaşı olabileceği gibi, daha minik doğranmış sote şeklinde de olabilir. Benim tercihim kuzu olması ve sotelik doğranmış olması.
1 kg sote kuzu eti düdüklüye koyup, üzerini kapatacak kadar suyu üzerine ekliyorum. Sonra et suyunu başka bir yemekte kullanmak istiyorsanız, daha bol da koyabilirsiniz, bir sakıncası yok. Düdüklünün kapağını kapatmadan, biraz ısıtıp suyun yüzeyinin köpüklenmesini bekliyoruz. Sonra köpüklerini kaşıkla dışarı alıp, düdüklüyü kapatıp, düdük öttükten sonra kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz.
Bir tavada 2 kaşık tereyağı, 1 kaşık zeytinyağı eritiriyoruz. İsteğe göre bu arada kırmızı acı toz biber de kavrulabilir (özellikle kış aylarında). Düdüklüdeki et parçalarının suyunu süzerek tavaya koyuyoruz ve yağla ile karıştırıyoruz. Bir-iki dakika sonra tuz, karabiber ve kekik katıyoruz. Etlerin dışları kızarana kadar arada karıştırarak pişiriyoruz.
Sonra? Artık sade mi yersiniz, salatayla mı, pilava katarak mı, ekmekle mi, orası zevkinize kalıyor.